Bramborové vějířky s česnekem a slaninkou recept
Top Recepty, Bramborová jídlaSuroviny na recept
- 4 velké brambory
- 4 stroužky česneku
- 200 g anglické slaniny
- máslo nebo olivový olej
- 4 lžíce jemně nastrouhaného parmazánu
- pepř
- sůl
Postup Bramborové vějířky s česnekem a slaninkou
Postup přípravy receptu
-
Brambory neloupeme, ale velmi dobře umyjeme (kartáčkem).
Najdeme jim takovou polohu, aby stály nebo jim trochu seřízneme jednu stranu kvůli stabilitě.
Podélně je hluboce nakrájíme asi v půlcentimetrových odstupech, ale nedokrojíme, aby držely pohromadě (můžeme si pomoci špízovou jehlou, kterou příčně propíchneme bramboru ve výšce asi 1 cm od podložky - při nařezávání se o ni nůž zastaví).
Česnek oloupeme a podélně nakrájíme na tenké plátky, slaninu, pokud ji máme vcelku, na plátky.
Do každého zářezu vtiskneme plátek česneku a část plátku slaniny.
Brambory osolíme, opepříme a potřeme olejem nebo rozehřátým máslem.
Vložíme je do vymazané zapékací misky a do trouby rozehřáté na 200°C. Pečeme asi 45 minut, podle druhu trouby a především podle velikosti brambor. Změknutí brambor otestujeme kovovou jehlou.
5 minut před dopečením posypeme brambory strouhaným parmazánem.