Bramborové vějířky s česnekem a slaninkou recept

Top Recepty, Bramborová jídla

Suroviny na recept

4 velké brambory
4 stroužky česneku
200 g anglické slaniny
máslo nebo olivový olej
4 lžíce jemně nastrouhaného parmazánu
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Brambory neloupeme, ale velmi dobře umyjeme (kartáčkem).

  2. Najdeme jim takovou polohu, aby stály nebo jim trochu seřízneme jednu stranu kvůli stabilitě.

  3. Podélně je hluboce nakrájíme asi v půlcentimetrových odstupech, ale nedokrojíme, aby držely pohromadě (můžeme si pomoci špízovou jehlou, kterou příčně propíchneme bramboru ve výšce asi 1 cm od podložky - při nařezávání se o ni nůž zastaví).

  4. Česnek oloupeme a podélně nakrájíme na tenké plátky, slaninu, pokud ji máme vcelku, na plátky.

  5. Do každého zářezu vtiskneme plátek česneku a část plátku slaniny.

  6. Brambory osolíme, opepříme a potřeme olejem nebo rozehřátým máslem.

  7. Vložíme je do vymazané zapékací misky a do trouby rozehřáté na 200°C. Pečeme asi 45 minut, podle druhu trouby a především podle velikosti brambor. Změknutí brambor otestujeme kovovou jehlou.

  8. 5 minut před dopečením posypeme brambory strouhaným parmazánem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!