Českolipský řízek se špenátem a Nivou recept

Top Recepty, Vepřové maso

Suroviny na recept

4 vepřové plátky - cca 600 g (kýta, karé, krkovice)
sůl
pepř
granulovaný česnek (nebo prolisovaný čerstvý)
4 plátky anglické slaniny
1 větší vajíčko
2 větší žampiony na plátky
asi 40 g Nivy
2-3 ks porcovaného sekaného mraženého špenátu (kdo má, použije posekaný čerstvý špenát)
1 lžička oleje + oříšek másla pod špenát
olej na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Plátky masa dobře naklepeme, na okrajích nařízneme, osolíme po obou stranách, opepříme a okořeníme granulovaným česnekem. Plátky potřeme dlaní s malou troškou oleje a dáme odležet (Můžeme připravit ráno nebo i den předem večer a uchovat v ledničce.).

  2. Připravíme nádivku do řízků: Na pánev dáme lžičku oleje a malý kousek másla, při střední teplotě podusíme plátky žampionů asi 5-8 minut (doměkka) a dáme je stranou.

  3. Na zbylém tuku v pánvi podusíme sekaný listový špenát (mražený nebo čerstvý), malinko opepříme, přidáme špetku sušeného česneku a do trochu změklého špenátu přidáme rozdrobenou Nivu (nesolíme!!!). Mícháme, aby se Niva rozpustila a nepřichytla k pánvi. Přidáme připravené, vidličkou našlehané vajíčko a umícháme jako řidší míchanici. Necháme trochu vychladnout. Vše jsem dusila na el. sporáku na trojku, žampiony i polorozmrzlý špenát, jen na přidané vajíčko jsem zapnula na čtyřku. To píšu jen pro orientaci, každý sporák hřeje trochu jinak.

  4. Rozložíme plátky masa, poklademe anglickou slaninou, na půlky plátků rozdělíme špenátovou nádivku a na ní poklademe podušené žampiony. Maso přehneme a okraje spíchneme párátkem nebo kovovými jehlami (V kotletách můžeme také plnit do proříznuté kapsy.).

  5. Řízky pečeme na pánvi na oleji, potom olej slijeme a řízky dopékáme pod pokličkou při velmi nízké teplotě, jednou obrátíme. Nebo je přendáme do zapékací misky a zaklopené dáme asi na 10-15 minut dodělat do horké trouby. Podáváme s přílohou z brambor (máslem politá bramborová kaše, máslové brambory, opékané brambory, smažené hranolky, kroketky, podle toho, co má kdo rád). Podáváme se zeleninovým salátem nebo na talíři obložíme kousky čerstvé nebo nakládané zeleniny.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!