Dánské masové kuličky frikadeller se šťouchanými libečkovými bramborami, červeným zelím a remuládou recept
Top Recepty, Mleté masoSuroviny na recept
- Masové kuličky frikadeller:
- 500 g mletého vepřového masa
- 1 cibule
- 1/4 červené papriky
- 1/4 žluté papriky
- 1/4 zelené papriky
- 1/4 oranžové papriky
- 1 lžíce másla
- 1 vejce
- mléko
- 1 žemle
- sůl
- pepř
- oregano
- rostlinný olej
- (Šťouchané brambory)
- 500 g brambor
- libeček
- voda
- sůl
- ořech másla
- (Dušené červené zelí na dánský způsob)
- 1 sterilované červené zelí
- 1 červená cibule
- 40 g másla
- mletý pepř
- cukr
- citronová šťáva
- sůl
- rybízová marmeláda dle chuti
- remuláda:
- 1 šálek majonézy
- 1/2 jemně nasekané cibule
- 1/2 jemně nasekané kyselé okurky
- 1/4 šálku jemně nasekané čerstvé petrželky
- kari koření (dle chuti a barvy)
- 1 lžička mletého hořčice semínka
- špetka soli (podle chuti)
Postup Dánské masové kuličky frikadeller se šťouchanými libečkovými bramborami, červeným zelím a remuládou
Postup přípravy receptu
-
Mleté maso smícháme se žemlí namočenou v mléce, vejcem, na másle zpěněnou cibulí a nadrobno nakrájenou paprikou. Vše ochutíme a vytvoříme malé karbanátky, které zvolna smažíme na oleji. Podáváme je s brambory, zelím a remuládou.
Brambory dáme vařit do osolené vody. Uvařené brambory scedíme a přidáme drhnutý libeček. Před podáváním brambory zlehka na rozehřáté plotně rozšťoucháme, když před tím k nim přidáme máslo.
Na másle podusíme na proužky nakrájenou červenou cibuli. Přidáme nadrobno nakrájené zelí a společně s malým množstvím vařící osolené vody dusíme doměkka, až se téměř všechna voda odpaří.
Pokud je třeba, znovu podlijeme a ještě dodusíme. Zelí pak ochutíme, dle chuti, citronovou šťávou, marmeládou, mletým pepřem a cukrem.
Nasekáme cibuli i okurky a vše přidáme do majonézy. Postupujte pomalu a dbejte na chuťovou vyváženost, aby cibule nepřetloukla okurky a naopak. Dále remuládu doladíme kari kořením a mletým hořčičným semínkem. Dosolíme, přidáme i petržel a je hotovo.