Kvásek z fermentované ovocné vody recept

Top Recepty, Pro začátečníky

Suroviny na recept

přezrálé jablko
hrst rozinek
žitná celozrnná mouka

Postup přípravy receptu

  1. Přezrálé jablko nakrájíme na kousky (včetně jadřince, vykrojíme jen bubáka a utrhneme stopku) a vložíme ho do klasické zavařovací sklenice. Přidáme menší hrsku rozinek, zalijeme převařenou vodou, zakryjeme víčkem a necháme v teple kvasit. Během kvašení můžeme párkrákt lžící promíchat. Naložila jsem ve čtvrtek večer, v neděli ráno bylo vykvašeno.

  2. Fermentovaná voda je plná bublinek a šumí (je vidět na fotce). Scedíme ji, část použijeme, zbytek můžeme uschovat v lednici, kde pár dnů vydrží beze změn.

  3. Než vznikne kvásek, který sám vykyne těsto, je třeba ho 2x nakrmit: 110 g fermentované vody a 90 g žitné celozrnné mouky necháme v teple zdvojnásobit objem. U nás to trvalo 3,5-4 hodiny.

  4. K vykvašené směsi přidáme dalších 100 g fermentované vody a 90 g žitné celozrnné mouky, dobře rozmícháme a po vykvašení (cca 5-8 hodin, podle okolního tepla) vše použijeme na zadělání těsta na chleba.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!