Ól emerikn burger recept

Top Recepty, Dietní recepty

Suroviny na recept

Housky:
3 hrnky polohrubé mouky
1 balíček sušeného instantního droždí (asi 2 a 1/2 lžičky)
1 lžíce (hnědého) cukru
1 lžička soli
1 hrnek vlažného sojového nebo jiného rostlinného mléka
3 lžíce olivového oleje nebo slunečnicového oleje
sezamová semínka na posypání
Burgery:
200 g tempehu natural (můžete použít i uzený, marinovaný či smažený, jsou lépe k dostání a odpadne otrava s vařením, ale patrně to trochu ovlivní chuť)
2 lžíce olivového oleje
1 větší cibule
2 větší stroužky česneku
1 konzerva čočky (Bonduelle, dobře okapaná) nebo cca 240 gr vařené čočky
1 hrnek na hrubo nasekaných opražených vlašských ořechů
1/2 hrnku polohrubé mouky (na kterou jsem zapomněla a nijak to nevadilo, můžete dát i strouhanku)
1 vrchovatá lžička sušené bazalky
1 lžička soli
1 lžička čerstvě mletého černého pepře
olej na smažení
Obloha:
Kečup
horčice (příp. nejlepší sojanéza či jiný dressing)
rajče
salát nebo špenát
kyselá okurka
cibule (na kterou jsem, opět, omg, zapomněla...). Či cokoli jiného co máte rádi

Postup přípravy receptu

  1. Housky: v míse smíchejte suché ingredience, promíchejte, poté do nich zapracujte mléko a olej (pozor, nesmí být studené!).

  2. Dobře propracujte, ideálně hnětacím hákem v kuchyňském robotu (asi 5 minut) nebo velmi dobře a důkladně rukama. Podle potřeby přidejte trochu mouky, ale nevadí, pokud se těsto trošičku lepí (hlavně aby s ním šlo pracovat).

  3. Těsto nechte asi čtvrt hodiny odpočinout pod vlhkou utěrkou, poté rozdělte na 6 bochánků, dejte je na plech s pečícím papírem a trochu splácněte.

  4. Nechte asi 20 minut kynout.

  5. Troubu předehřejte na 200°C. Vykynuté bochánky potřete trochou oleje rozmíchaného s mlékem a posypte sezamovými semínky. Pečte dozlatova asi 15 minut.

  6. Po vytažení z trouby nechte ještě chvíli dojít na plechu, poté přendejte na rošt a před rozkrojením nechte plně vychladnout.

  7. Burgery: pokud používáte tempeh natural - rozdělte ho na 4-5 kousků, ve větším hrnci přiveďte k varu vodu s trochou sojové omáčky, tempeh dejte do cedníku a zavěšte těsně nad hladinu vody.

  8. Přikryjte poklicí a nechte asi 20 minut vařit/pařit (tempeh to zbaví hořkosti).

  9. Nakrájenou cibuli osmahněte na oleji (asi 5 minut), poté přidejte rozmačkaný česnek a smažte další 2 - 3 minuty.

  10. Spolu s ostatními ingrediencemi přendejte do mixéru (resp. food processoru), tempeh do něj rozdrobte rukama.

  11. Mixujte, dokud nejsou ořechy více méně rozmělněné na malé kousky (ale směs by neměla být úplně kašovitá). Ochutnejte a příp. dále dochuťte.

  12. Rukama tvarujte burgery, mě jich vyšlo asi 5, ale dělala jsem spíš tlustší, myslím, že tenčí neuškodí, alespoň budou lépe propečené a vyjdou vám do všech housek.

  13. Burgery osmahněte na pánvi na oleji, z každé strany asi 4 minuty (dokud nejsou pěkně opečené). Pokud používáte sýr, můžete ho dát na burgery a ty dále rozpéct v troubě pod grilem (viz foto), příp. v mikrovlnce (v té to jde lépe), aby se sýr roztekl.

  14. Hamburgerové housky rozkrojte a z rozkrojené strany opečte. Jednu půlku namažte kečupem, druhou hořčicí.

  15. Na spodní půlku položte burger, na něj salát, cibuli, rajče, okurku... Přiklopte vrchní půlkou a podávejte.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!