Ořechový sumec recept
Top Recepty, DortySuroviny na recept
- 6 vajec
- 200 g cukr krupice
- 100 g mletých ořechů
- 150 g polohrubé mouky
- 50 g hladké mouky
- 6 lžic horké vody
- 1 balíček kypřícího prášku do perníku
- 250 ml ovocné marmelády
- Krém:
- 500 g másla
- 2 vanilkové pudinky
- 200 g moučkového cukru
- 2 vanilkové cukry
- 400 ml mléka
- rum
- marcipánová hmota
Postup Ořechový sumec
Postup přípravy receptu
-
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, zlehka vmícháme mouky smíchané s ořechy a kypřícím práškem, přitom přidáváme vodu. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme ve vyhřáté troubě.
Krém: z mléka, cukrů a pudinků uvaříme hustý pudink a za občasného míchání vychladíme. Máslo vyšleháme se dvěma lžícemi moučkového cukru, přidáme po částech pudink a šleháme do pěny, pak přidáme trochu rumu.
Z plátu podle šablony vyřežeme tvar sumce, potřeme marmeládou a krémem. Přidáme druhou vrstvu piškotu, kterou vyřežeme se zbytku plátu, opět potřeme marmeládou a krémem. Třetí vrstvu poskládáme zase z kousků.
Zbytek odřesků rozdrolíme, přidáme trochu krému, marmelády a rumu, vytvoříme hmotu, kterou naneseme po celém trupu sumce a uhladíme.
Potom celého sumce potřeme krémem a necháme stuhnout.
Po stuhnutí celého potáhneme marcipánem, který jsme vyváleli na dostatečně velký plát silném asi 2 mm.
Rukama hezky přitiskneme k tělu sumce a přebytečné odřízneme. Potom dotvarujeme detaily a namalujeme ho potravinářskou barvou, já jsem smíchala černou se zelenou / touto barvou jsem obarvila i marcipán/. Na hřbetu jsem udělala hnědou barvou tečky.