Ovocný lejanec recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 1,5 kg polohrubé mouky
- 2 vajíčka (jedno do těsta, druhé na potírání krajů lejance)
- 1 Hera
- moučkový cukr
- 4 banány (lze i jiné ovoce)
- 1 l mléka
- 1 kostka kvasnic
- sůl
Postup Ovocný lejanec
Postup přípravy receptu
-
Do zadělávací mísy dáme 1 kg polohrubé mouky, děláme to, abychom mohli mouku už jenom přidávat. Doprostřed uděláme dolíček a do dolíčku dáme kvasnice. Navrch kvasnic dáme trochu moučkového cukru, aby nám kvasnice vyplavaly, ohřejeme mléko a dáme na kvasnice.
Až kvasnice vyplavou na povrch, přidáme vajíčko, osolíme a nakrájíme půlku Hery. Z druhé půlky uděláme posýpku.
Těsto mícháme, dokud se neukáží bubliny (těsto děláme řídké), až je vymíchané, dáme vykynout (zakryjeme ručníkem).
Zatím si nakrájíme banány na kolečka a uděláme posýpku z Hery, mouky a cukru moučky.
Na plechy dáme pečící papír, až těsto vykyne, lejeme ho na plech, dáváme navrch těsta nakrájené banány (nebo jiné ovoce), posypeme posýpkou a rozkvedlaným vajíčkem mažeme kraje lejance.
Pečeme ve vyhřáté troubě. My to pečeme v plynové troubě zhruba půl hodiny, občas se na lejanec podíváme.