Papriky plněné taliány s rajčatovou omáčkou recept

Top Recepty, Mleté maso

Suroviny na recept

Náplň:
300 g taliánů
3 bachraté papriky
1 vejce
2 lžičky kapar
sůl
60 g žampionů
3 stroužky česneku
majoránka
pepř
mozzarrella nebo ementál
Omáčka:
kousek másla
1 cibule
190 g rajčatového pyré
1 soudkové rajče
10 g cukru
1 lžička limetkové šťávy
sůl
Plus:
kousek másla na vymazání zapékací misky
hladkolistou petržel na ozdobení

Postup přípravy receptu

  1. Změna role taliánů, budou základní surovinou. Paprikám uřízneme vršky, odstraníme semeníky i membrány. Zahřejeme větší množství vody, osolíme a když přijde voda k varu, vložíme papriky. Vaříme asi 2 minuty. Pak vyjmeme a necháme okapat.

  2. Taliány zbavíme střívka a rozmělníme. Můžete v ruce, případně můžet ještě více rozsekat v robotu na jemnější hmotu nebo rozemlít. Já použil jenom ruce. Nakrájíme cibuli a žampiony na drobno, dáme k masu. Přidáme vejce, 2 lžičky kaparů a nasekaný česnek. Opepříme, osolíme a přidáme majoránku. Vše dobře promícháme. Opět můžeme pracovat rukama nebo nasadíme dostupnou techniku. Šlehač není asi nejoptimálnější, metly by posloužily jistě lépe. Každopádně si hlídáme, aby se při šlehání nerozprskla hmota po kuchyni. Buď máme misku s otvorem (dobrá vychytávka) nebo vršek mísy chráníme třeba rukou.

  3. Na lžíci másla necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme cukr a necháme mírně zkaramelizovat. Přidáme bobkové listy a nové koření. Po chvilce přidáme rajčatové pyré a nakrájené rajče – rajče podélně rozčtvrtíme a pak napříč nakrájíme na jemnější plátky. Promícháme a vaříme asi tak 3 minuty.

  4. Přilijeme zeleninový vývar. Pokud je konzistence omáčky moc hustá, přidáme ještě trochu horké vody. Necháme vařit na mírném ohni 10 minut. V závěru přidáme trochu cukru, lžičku limetkové šťávy a dosolíme podle chuti.

  5. Papriky naplníme masovou směsí, zapékací misku vymažeme máslem a do ní postavíme naplněné papriky. Přes papriky přelijeme rajčatovou omáčku. Zaklopíme vršky na papriky, misku překryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 15 minut. Pak alobal sundáme a pečeme ještě 20 minut. Pokud zvolíme sýr (mozzarrellu či jiný), nastrouháme na papriky v závěru pečení – sýr necháme roztéct.

  6. Podáváme s rýží. Vyzkoušel jsem natural i klasickou bílou. Petrželka je tu na ozdobu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!