Pravá Jihočeská bramborajda recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- 3 brambory
- 1/3 celeru
- 1 větší mrkev
- 2 hrsti namočených sušených hub
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- asi 1 lžíci mleté papriky
- kousek květáku
- trošku sádla
- hladká mouka
- majoránka
- něco kmínu
- pažitka či petrželka
- libeček
- pepř
- sůl
- můžeme přidat
- masox, Vegetu nebo zeleninový vývar- kdo nechce nedává
Postup Pravá Jihočeská bramborajda
Postup přípravy receptu
-
Zeleninu si nakrájíme na kostičky, do hrnce si dáme půlku sádla, na něm osmažíme cibulku s česnekem jen do sklovita a přidáme ostatní připravenou zeleninu.
Chvilku promícháváme, zalijeme vodou (2 litry) a přidáme namočené houby i s vodou, necháme vařit na menší teplotě až všechno změkne.
Mezi tím si dáme zbytek sádla do malého kastrůlku a na něm necháme zpěnit papriku a majoránku, jen chvilku, aby nám paprika nezhořkla. Zalijeme trochou vody, přidáme mouku, rozmícháme a nalijeme do polévky, nebo si uděláme tmavší jíšku.
Doladíme pepřem, solí, kdo chce může přidat masox, Vegetu, nebo zeleninový vývar, převaříme, vypneme a zasypeme pažitkou nebo petrželkou.