Řecký plněný lilek papoutsaki recept
Top Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny na recept
- 2 lilky
- 500 g mletého masa (vepřové a hovězí)
- 1 cibule
- 4 lžíce sekaných rajčat v konzervě (nebo čerstvá, oloupaná a zbavená dužniny)
- 2 lžíce petrželky (plocholisté, nasekané)
- pepř
- sůl
- ---
- 500 ml plnotučného mléka
- 100 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1-2 vejce
- pepř
- sůl
- 1 lžička sušeného česneku
- ---
- 6 cherry rajčátek
- 300 g mozzarelly
- olivový olej
Postup Řecký plněný lilek papoutsaki
Postup přípravy receptu
-
Lilky podélně rozkrojíme na poloviny a řezné plochy dobře posolíme. Necháme asi půl hodiny vypotit. Cibuli nasekáme a opečeme ji na olivovém oleji dosklovata.
Přidáme mleté maso, opečeme ho, osolíme a opepříme. Přidáme sekaná rajčata a petrželku. Polovinu mléka dáme do kastrolu, přidáme máslo a uvedeme k varu. Přilijeme druhou polovinu mléka, do kterého jsme rozmíchali hladkou mouku. Stále prošleháváme, osolíme, opepříme, přidáme sušený česnek, celá vejce, odstavíme a stále mícháme až bešamel vychladne.
Lilky osušíme a tlakem papírové utěrky se snažíme vymačkat přebytečnou tekutinu. Řezné plochy opečeme na olivovém oleji dozlatova. Necháme mírně zchladnout a pomocí lžíce zatlačíme dužninu dovnitř. aby vznikly lodičky k naplnění.
Plníme masovou směsí, zalijeme bešamelem, poklademe plátky cherry rajčátek a posypeme hrubě strouhanou mozzarellou. Vložíme do trouby, rozehřáté na 200°C a pečeme v pekáčku s olivovým olejem asi 40 minut.