Roštěná - ala Stroganov recept

Top Recepty, Hovězí maso

Suroviny na recept

500 g hovězí roštěné
200 g žampiónů
3 cibule
1 malý rajský protlak
200 ml zakysané smetany
máslo
150 ml červeného vína
2 -3 kyselé okurky (může být i směs na bramborový salát)
řepkový olej
škrob nebo hladká mouka
černý pepř
zelený pepř
sůl
vývar

Postup přípravy receptu

  1. Maso kuchyňsky upravíme, nakrájíme na plátky, které pokrájíme na širší nudličky. Necháme takto naložené maso odležet a posypeme mixem drceného černého a zeleného pepře. Pak maso zprudka opečeme na rozpáleném másle. Opékáme po dobu cca 8 - 9 minut z obou stran. Poté maso vložíme na pekáček do rozehřáté trouby na cca 140°C, podlijeme hovězím vývarem, zakápneme červeným vínem a pečeme v troubě maso tak dluho, aby se dobře propeklo.

  2. Mezitím si ve vyšší nádobě rozehřejeme olej a orestujeme na něm pokrájené klínky cibule a plátky bílých (nebo hnědých žampionů). Chvilku žampiony restujeme, přidáme rajský protlak a kyselé okurky, pokrájené na kostičky a ještě podusíme.

  3. Nakonec přidáme zakysanou smetanu, kterou jsme si předem promíchali s vlažným sosem. Pokud je omáčka řidší, vmícháme do smetany se sosem ještě solamyl (nebo hladkou mouku), dobře rozmícháme, vlijeme do omáčky a ještě krátce povaříme. Opečené maso vyndáme z trouby, přidáme jej k surovinám z pánve a dochutíme dál pak podle každého. Podáváme se zeleninovou barevnou rýží.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!