Třešňový dort / řez recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Těsto na formu cca 26 cm nebo do pekáčku:
- 3 vejce
- 70 g cukru krupice
- vanilkový cukr nebo aroma
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce vlažné vody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 100 g polohrubé mouky
- Náplň:
- 400 ml smetany ke šlehání - 33%
- 250 g měkkého tvarohu nebo mascarpone
- cca 3 lžíce moučkového cukru, dle chuti
- 2 hrsti třešní - vypeckovaných
- Dále:
- 2 hrsti třešní - vypeckovaných
- dortové dortové
- voda na želé (dle návodu)
- cukr nebo ovocný sirup
Postup Třešňový dort / řez
Postup přípravy receptu
-
Korpus: žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu a prošleháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do připravené dortové formy nebo pekáčku, rovnoměrně uhladíme a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dorůžova. Vyzkoušíme špejlí. Necháme zchladnout.
Náplň: smetany vyšleháme s moučkovým cukrem dle chuti do tuha, přimícháme tvaroh a nakonec zlehka vmícháme vypeckované třešně. Krém rozetřeme na vychladlý korpus, uhladíme a zbylými vypeckovanými třešněmi poklademe povrch náplně. Dáme zchladnout.
Želé: množství želé záleží na chuti každého. Balení je buď na 250 nebo 500 ml tekutiny, různých barev. Želé uvaříme dle návodu, necháme částečně zchladnout a opatrně vychladlou náplň polijeme. V chladnu necháme ztuhnout.
Po odležení (nejlépe přes noc) v chladnu můžeme dort / řez krájet na díly a podávat.