Znojemský vepřový závitek recept
Top Recepty, Vepřové masoSuroviny na recept
- 600 g vepřové kýty - (4 větší plátky)
- sůl
- mletý pepř vše zhruba -
- 10 g sardelové pasty
- 50 g měkkého salámu nebo šunky - plátky
- 60 g sterilovaných okurek
- 2 vejce
- 1 větší cibule
- 60 g sádla nebo olej
- 50 g hladké mouky
- vývar
Postup Znojemský vepřový závitek
Postup přípravy receptu
-
Jako první si připravíme míchaná vajíčka s okurkami. Na troše tuku si osmahneme na menší kostky nakrájené okurky, chvíli restujeme, vyklepneme vejce, osolíme, umícháme do sražení a necháme prochladnout. Místo tuku můžeme použít i drobně nakrájenou, rozškvařenou uzenou slaninu.
Plátky masa naklepeme do šířky, potřeme sardelovou pastou, opepříme, poklademe plátky salámu nebo šunky a navrstvíme míchaná vajíčka s okurkami. Plátky svineme do závitku a upevníme párátky, na povrchu trochu osolíme.
Cibuli si osmahneme na zbylém tuku dorůžova, vložíme závitky, ze všech stran trochu opečeme, zalijeme vývarem a dusíme doměkka.
Pak závitky vyjmeme, šťávu zahustíme, necháme dobře zvolna provařit, procedíme a vložíme zpět závitky, z kterých jsme odstranili párátka, šťávu ještě mírně necháme zavařit a dochutíme.
Místo sardelové pasty se může použít i hořčice, ale maso osolíme, chuť bude trochu jiná, taky pak do hotové šťávy můžeme ještě přidat orestované, drobně krájené sterilované okurky.