Broskvovo-rybízový mřížkový koláč recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Těsto:
- 520 g hladké mouky
- 1 sáček kypřícího prášku
- 120 g moučkového cukru
- 120 g másla
- 4 žloutky
- 8 polévkových lžic mléka
- 2 polévkové lžíce rumu
- Náplň:
- 100 g mandlových lupínků
- 6 broskví
- 200 g rybízu
- 4 polévkové lžíce krupicového cukru
- šťáva a kůra z 1/2 bio citronu
- 1/2 kávové lžičky mleté skořice
- trochu mléka
Postup Broskvovo-rybízový mřížkový koláč
Postup přípravy receptu
-
Na vál prosejeme mouku s kypřícím práškem, přidáme moučkový cukr, máslo, žloutky, mléko a rum a vypracujeme těsto. Třetinu těsta oddělíme a dáme do lednice.
Zbylé těsto vyválíme na sílu 2 - 3 mm a vložíme do koláčové formy. Dno koláče posypeme mandlovými lupínky a dáme do lednice.
Zapneme troubu na 180°C.
Broskve odpeckujeme a nakrájíme na osminky. Dáme do mísy, přidáme rybíz, citronovou kůru i šťávu a 3 lžíce cukru. Promícháme, vyndáme korpus z lednice a směs na něj narovnáme.
Třetinu těsta co jsme měli v lednici vyndáme, rozválíme na sílu 2- 3 mm a rádýlkem nakrájíme asi centimetrové proužky. Těmi nakoso a přes sebe ozdobíme koláč.
Proužky potřeme mlékem a posypeme zbylým cukrem smíchaným se skořicí. Pečeme asi 30 minut - dokud není těsto růžové.