Celozrnné bagely recept

Top Recepty, Slané pečivo

Suroviny na recept

3 hrnky celozrnné mouky
1 hrnek hladké mouky
1,3 hrnku teplé vody
1/2 balíčku kvasnic nebo 1/2 balíčku sušeného droždí
2 lžíce cukru
1 lžíci soli
1 vejce

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme si mouky, ve směsi si uděláme důlek, do kterého dáme kvasnice, přilijeme trochu teplé vody, přidáme cukr a necháme vzejít kvásek. Poté promícháme s moukami, přidáme zbytek vody a vypracujeme těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout.

  2. Z těsta si tvoříme válečky, které spojujeme konci k sobě tak, aby nám uvnitř vzniklo oko.

  3. V hrnci si přivedeme vodu k varu a postupně do ní vkládáme bagely, které vaříme minutu z každé strany.

  4. Bagely poté z vody vytáhneme, dáme na pečicí papír a potíráme vajíčkem smíchaným s lžící soli a lžící vody.

  5. V závěru ještě můžeme posypat semínky, mákem či čímkoliv jiným.

  6. Pečeme na 200°C asi 30-35 minut, raději v průběhu pečení bagely kontrolujte.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!