Hrabětická nedělní houbovka recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- 800 g Čerstvých hub
- 1,5 l mléka
- 2 kelímky sladké smetany (po 215 g a 12-ti%)
- kousek másla
- mouka na zahuštění
- libeček
- celý kmín
- drcený kmín
- sůl
Postup Hrabětická nedělní houbovka
Postup přípravy receptu
-
Houby očistíme, z části pěkných hlaviček a nožiček vyřízneme nebo vykrojíme pěkné tvary a odložíme stranou cca třetina množství hub).
Zbytek nakrájíme na jemné kousky. Dáme do hrnce a zalejeme vodou jen do výše hub - ne víc!. Osolíme, okmínujeme drceným kmínem (dávám docela dost), drcený libeček (používám v soli naložený), sůl a velmi pomalým varem vaříme asi 20 min.
Po této době vlejeme mléko, smícháme kelímky s 10 lžícemi mouky a vlejeme hmotu do polévky. Prováříme asi 15 min.dál a hlavně stále mícháme. Doporučuji udělat spíše hustší a ředit mlékem, než naopak (tedy dosypávat mouku).
Zatím co se nám to pomalu vaří, rozpustíme máslo a vložíme kousky hub, zasypeme celým kmínem a dusíme cca 10 min.
Na talíř pak do polévky přidáme i část těchto hub a přidáme libeček.