Hrabětická nedělní houbovka recept

Top Recepty, Polévky

Suroviny na recept

800 g Čerstvých hub
1,5 l mléka
2 kelímky sladké smetany (po 215 g a 12-ti%)
kousek másla
mouka na zahuštění
libeček
celý kmín
drcený kmín
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Houby očistíme, z části pěkných hlaviček a nožiček vyřízneme nebo vykrojíme pěkné tvary a odložíme stranou cca třetina množství hub).

  2. Zbytek nakrájíme na jemné kousky. Dáme do hrnce a zalejeme vodou jen do výše hub - ne víc!. Osolíme, okmínujeme drceným kmínem (dávám docela dost), drcený libeček (používám v soli naložený), sůl a velmi pomalým varem vaříme asi 20 min.

  3. Po této době vlejeme mléko, smícháme kelímky s 10 lžícemi mouky a vlejeme hmotu do polévky. Prováříme asi 15 min.dál a hlavně stále mícháme. Doporučuji udělat spíše hustší a ředit mlékem, než naopak (tedy dosypávat mouku).

  4. Zatím co se nám to pomalu vaří, rozpustíme máslo a vložíme kousky hub, zasypeme celým kmínem a dusíme cca 10 min.

  5. Na talíř pak do polévky přidáme i část těchto hub a přidáme libeček.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!