Smetanová okurková polévka recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- 2 mrkve
- 1 menší petržel
- 1/2 malého celeru
- 2 brambory
- 1/2 kg rychlokvašek (váha i s lákem)
- majoránka
- sůl
- 2 nové koření
- 1 bobkový list
- 4 celé pepře
- zakysaná smetana (kelímek)
- olej
Postup Smetanová okurková polévka
Postup přípravy receptu
-
Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky.
V hrnci rozpálíme trochu oleje, přidáme nové koření, pepř, bobkový list, mrkev, petržel a celer, krátce za stálého míchání osmahneme, zalijeme přibližně půl druhým litrem vody a vaříme dokud zelenina není poloměkká.
Poté přidáme i brambory a když ty jsou skoro měkké, nastrouháme do polévky na hrubém struhadle okurky.
Polévku dokořeníme majoránkou, povaříme ještě krátkou chvíli tak, aby se nám pospojovaly všechny chuti, ochutnáme, případně jemně osolíme a pak postupně vmícháme zakysanou smetanu.
Přibližně půl kelímku rozmícháme s trochou polévky a vmícháme vše k celku, necháme přejít varem, ochutnáme a pokud vyžadujeme ještě kyselejší chuť dodáme i stejným způsobem zbytek.